Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling
 
 
 
 
Villa Carmen Sylva - aug.2018 3

Villa Carmen Sylva Domburg – Europees Jaar van het Culturele Erfgoed

Villa Carmen Sylva

(1887) aan de prachtige kustlijn van Domburg (Zeeland), is een rijksmonument en terug te vinden op de lijst met Nederlands cultureel erfgoed.

Weinigen zullen de naam van de villa met een Roemeense koningin associëren maar toch is het zo. Elisabeth Zu Wied (1843 – 1916) eerste koningin van Roemenië, bekend onder het pseudoniem van Carmen Sylva was een veelzijdig kunstenares en een mecenas voor (vooral Roemeense) kunstenaars in die periode. In de verte verwant aan het Nederlands Koninklijk huis, verbleef zij regelmatig in het buitenland, Nederland was een van haar favoriete landen.

In de zomer van 1889 arriveerde zij  met haar vorstelijke familie in de Zeeuwse badplaats Domburg, aangetrokken door de heilzame werking van de Zeeuwse zeewater, de charme en magie van Domburg, destijds een geliefd oord voor vorsten en ook voor kunstenaars (o.a. Mondriaan) vanwege het bijzondere licht.  De villa waarin zij verbleef werd door de toenmalige eigenaar, Charles Erbschloe von Eberfeld naar haar vernoemd en is een begrip geworden voor iedereen die in Domburg is geweest.

 

2018 Europees Jaar van het Culturele Erfgoed

http://rijksmonumenten.nl/monument/508067/carmen-sylva/domburg/

https://europa.eu/cultural-heritage/

  
Copyright Carmen Sylva site map | terms of use
Carmen Sylva Foundation Romanian Cultural Centre Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling