Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling
 
 
 
 

Literaire Salon | Jacob besluit lief te hebben van Catalin Dorian Florescu

3 December:   14.00 – 16.30 uur – Boekbespreking en een Afternoon Tea

 

Boekbespreking: Jacob besluit lief te hebben  – van Cãtãlin Dorian Florescu

 

Generatieroman over drie eeuwen Aubertin/Obertin-dynastie die reikt van Lotharingen tot Roemenië. Florescu’s familiesage over het geslacht Aubertin uit Lotharingen (later bij registratie verbasterd tot Obertin in Roemenië) bestrijkt driehonderd jaar Europese geschiedenis. Hun verhaal begint met de Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648) waarbij de burgers voor het oorlogsgeweld op de vlucht sloegen. Niet dat Florescu het verhaal in deze chronologische volgorde opdient. Hij beweegt heen en weer tussen heden en verleden, waarbij de familiegeschiedenis van de Aubertins/Obertins stukje bij beetje wordt onthuld via verhalen, herinneringen en overlevering.

Deelname: alleen na aanmelding

Locatie:   De locatie is gewijzigd, graag contact opnemen via: info@carmensylva.nl

 

Moderator  bijeenkomsten  Mira Feticu * (schrijver, radiomaker, publicist)

Mira (1973) debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel en daarna legde zij toe op het schrijven van verhalen. Haar huwelijk bracht haar naar NL, waar zij in het Nederlands begon te schrijven. Sinds 2008 schrijft zij in het Nederlands en kreeg zij voor haar boek “Lief kind van mij”veel waardering, critici beschouwen haar als een exponent van de hedendaagse literatuur en werd door de uitgeverij de Geus zelfs als de ontdekking van 2012 genoemd. Naast haar literaire werk is zij verder actief als radiomaker en publicist en vanuit het bibliotheek in den Haag is zij verantwoordelijk voor diverse literaire shows.

In mei 2015 verscheen haar derde Nederlandse roman, Tascha. De roof uit de Kunsthal uitgegeven door Jurgen Maas.  Het boek, gebaseerd op de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal en met de vriendin van een van de hoofdverdachten in de hoofdrol, heeft veel belangstelling van de lezeres en de media gekregen. Meer info zie: http://mirafeticu.nl/

 Planning 201725 juni, 1 oktober / 5 november / 3 december

1 oktoberBoekbespreking: ZAIRA – van Cãtãlin Dorian Florescu. Rijk aan beelden, geuren en kleuren, strak van compositie en met een verrassende plot.  Cãtãlin Dorian Florescu vertelt met veel gevoel voor zijn personages, met vaart en passie het verhaal van een sterke vrouw die haar innerlijke stem blijft volgen.

25 juniBoekbespreking:  De aantrekkingskracht van de poëzie. Nederlandse en Roemeense dichters. De poëzie neemt een aparte plaats in de literatuur in en staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Uit het Nederlands wordt gelezen uit: Komrij, Ilja Pfeijffer, Anne Vegter, Vasalis, Fred Papenhove, Remco Campert, Ramsey Nasr, Ester Naomi Perquin. Uit het Roemeens (vertaald in het Nederlands): Dumitru Crudu, Razvan Tupa, Hertha Müller.

Locatie: LAVINIA –  Lavinia Cakes ’n Buttons – Den Haag

 

 

  
Copyright Carmen Sylva site map | terms of use
Carmen Sylva Foundation Romanian Cultural Centre Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling