Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling
 
 
 
 
event cover Ionesco

Literaire Salon | Eugene Ionesco, De solitair

Boekbespreking en interview
De Solitair, Eugen Ionesco
Presentatie: Mira Feticu, schrijver, journalist, moderator Literaire Salon
Gast: Jeanne Holiehoek, vertaler van “De solitair”
Onlangs verscheen “Le Solitaire” bij uitgeverij Vleugels als De solitair. De uitgave is een geactualiseerde versie van de vertaalster. Vertaalster, Jeanne Holierhoek heeft hiervoor haar eerdere vertaling uit 1993 nog eens doorgenomen en waar nodig geactualiseerd. Een gelegenheid bij uitstek om dit bijzondere werk van Ionesco centraal te stellen bij Carmen Sylva Literaire Salon.
Jeanne Holierhoek is een van de meest gewaardeerde vertalers van Franse literatuur in het Nederlands. Voor haar rijke en gevarieerde vertaaloevre, die meer dan 90 titels omvat werd zij bekroond met prestigieuze prijzen waaronder de Europese Literatuurprijs en de Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Als blijk van bijzondere waardering werd zij tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren benoemd, een Franse onderscheiding van verdienste.
De Solitair, in 2020 uitgegeven door uitgeverij Vleugels is een door Jeanne Holierhoek geactualiseerde versie van haar eerdere vertaling van Le Solitair, uit 1993.
Mira Feticu, schrijver, journalist, publicist, radiomaker is sinds enkele jaren ook de vaste moderator van het Literaire Salon. Mira Feticu, die sinds 2008 in het Nederlands schrijft ontvangt veel waardering voor haar werk, critici beschouwen haar als een exponent van de hedendaagse literatuur. Door de uitgeverij de Geus werd zij zelfs als de ontdekking van 2012 genoemd. In 2021 verscheen haar zesde boek, Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal, boek dat na verschijning lovende recensies kreeg en de haar langs vele radio en tv-programma’s bracht.
Eugène Ionesco (Roemenie 1909 – Parijs 1994) is wereldwijd bekend voor zijn toneelwerk, klassiekers die nog steeds succesvol worden opgevoerd,, zoals de “La Cantatrice chauve – De kale zangeres “ die al 65 jaar lang onafgebroken vijf avonden per week in het Parijse Théâtre de la Huchette te zien is, behalve in Coronatijd.
Aan het eind van zijn toneelschrijversloopbaan heeft Ionesco één roman geschreven, Le Solitaire, die onlangs bij uitgeverij Vleugels verscheen als De solitair.
In de roman maken we kennis met de gedachtenwereld van de hoofdpersoon: de solitair. De solitair is een echte denkroman met weinig tot geen handeling, change of scenery, karakterontwikkeling of dialoog. Wat het wel bevat, en niet zo’n beetje ook, is existentiële reflectie. Die een beetje s
lepend is en onspecifiek, in alle eerlijkheid. De vereenzamende man geeft het ook ruiterlijk toe: hij is geen geschoold denker, geen filosoof die zich met behulp van zoiets als een structuur los kan denken van het “ongemak geboren te zijn”, om Ionesco’s vriend Emil Cioran te citeren’ luidt de recensie van deze enige roman van Ionesco in NRC.
Le solitaire een meesterwerk, een roman met het formaat van een novelle, die vijftig jaar geleden uitkwam blijft boeien en ook goed past bij de abnormale tijd waarin we door de pandemie leven.
Dartum: 16 Mei 2021
Deelname en tickets (5€) na aanmelding: info@carmensylv
a.nl. De bijdrage komt ten bate van de sprekers.
Uitgeverij Vleugels: ISBN 978 94 93186 187 – 156 pg, vertaling Jeanne Holierhoek

de solitair boek

  
Copyright Carmen Sylva site map | terms of use
Carmen Sylva Foundation Romanian Cultural Centre Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling