Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling
 
 
 
 
Powermask - FB beeld

Roemeense en Europese maskertradities – Wereldmuseum R’dam

DE BEER IS LOS – 18 Maart 2018

Roemeense maskertradities, presentatie, rondleiding en workshop in het museumatelier van het Wereldmuseum Rotterdam. Een bijzondere programma georganiseerd door het Wereldmuseum in samenwerking met Cristina Vellinga (Contrappunto) en Carmen Sylva Foundation: Romanian Cultural Centre Rotterdam(RCCR).

 

PROGRAMMA

 

13:30 – 15:15 – Presentatie en rondleiding: door Alexandra van Dongen, co-curator van de tentoonstelling POWERMASK, conservator Wereldmuseum

 

Inzoomend op de Roemeense tradities, gaan we ontdekken hoe de gedaanteverwisseling van beer tot mens het einde van de winter markeert. In de tentoonstelling zijn enkele bijzondere Roemeense maskers opgenomen. Beschaving en wildheid staan in uiteenlopende wereldculturen tegenover elkaar, parallel aan andere oppositionele begrippen als thuis/buitenwereld, bekend/vreemd, hier/daar, heden/oertijd, stad/platteland, schoon/vuil, wij/zij. Wildheid verwijst naar een natuurtoestand, met cultuurgebonden stereotyperingen, waartoe ook de Europese wildeman als archaïsch personage behoort. Op het Europese continent zijn op de dag van vandaag varianten op de mythische wildeman terug te vinden.

 

15:15 – 16:00 – Workshop: MĂRȚIȘOR MET MASKERS

Mărṭişor’ betekent ‘kleine maart’ en het is een oude Roemeense viering van de eerste lentedag. Een “Mărțișor” is een bedeltje met een rood-witte snoertje eraan dat vooral door vrouwen gedragen wordt.
Door: Cristina Vellinga (Contrappunto)

 

16:00 – 16:30 -  Drankje in het museumcafé (op eigen gelegenheid).

 

Deelname: gratis, behalve entree museum: Kaartjes: 15 euro pp // Jongeren 12- 18 jaar 3 euro entree. Museumkaart, Rdam pas & kinderen tot 12 jaar- gratis.

Registreren via: info@carmensylva.nl

 

OVER de tentoonstelling POWERMASK
Met de tentoonstelling POWERMASK neemt de Antwerpse gastconservator en modeontwerper Walter Van Beirendonck de bezoeker mee naar de uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt en presenteert de verschillende functies van maskers: de link tussen beeldende kunst en Afrikaanse maskers, het bovennatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in hedendaagse mode, maskers als fetisj, en nog veel meer.
In de tentoonstelling zijn ook verschillende werken van uiteenlopende kunstenaars, fotografen en modeontwerpers met grote namen als: Viktor & Rolf, Jean Paul Gaultier, Keith Haring en James Ensor.

 

Optioneel deelname aan de presentatie van 13.00-13.45
Betoverende opvoeringen: Maskertradities in Oceanië. Lezing door Fanny Wonu Veys, conservator Nationaal Museum voor Wereldculturen

  
Copyright Carmen Sylva site map | terms of use
Carmen Sylva Foundation Romanian Cultural Centre Podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Culturele uitwisseling